Složení kosmetiky a čemu se vyhnout

Krásný provoněný den,

je tu dlouho očekávaný článek o složení kosmetiky. Je to opravdu důležité a ne úplně jednoduché téma. Budu se snažit Vám jej trošku usnadnit. Pokud máte zájem vědět, co si dáváte denně na vaši pokožku a čemu vystavujete váš největší orgán těla, tak jste tu správně. Já se o tuto problematiku zajímám už několik let a pořád někdy tápu.

Ano od teď budete číst všude složení. Možná jste doteď koukali na tyto dámy v obchodě trošku divně, ale ono opravdu je dobré vědět, co si kupujete a vyznat se aspoň trošku ve složení a jednotlivých ingrediencí. Nemluvě o tom, že 90 % produktů v konvenční drogerii je chemie, která může způsobit nepěkné věci. Nejhorší je asi koktejl různých chemikálií, kterým se denně vystavujeme v běžných produktech do domácnosti a v kosmetice. Nikdy nevíte, jak různé složky budou spolu reagovat a to je jeden z důvodů proč se chemii vyhnout.

Tak pojďme na to.

Takové základní vodítko je, že pokud si chci koupit produkt, který obsahuje co nejméně chemie, tak si vždy pamatujte, že je lepší vždy varianta v tuhé podobě než ta tekutá. Vše co teče, obsahuje vodní složku v jakékoliv formě, a proto musí obsahovat konzervant, emulgátor a jiné ingredience, které zajistí to, že se produkt nebude kazit a zůstane pěkně pohromadě. Takže odteď už jen tuhý deodorant, tuhé mýdlo, prací vločky místo tekutého prášku, šlehané krémy bez vodní složky a tak dále. Jak jednoduché že?

Dále je rozšířeným mýtem, že čím kratší složení, tím lépe, ale nemusí to být pravidlem. To co nejde přečíst a nejde Vám přes jazyk, je převážně nějaký blivajs, který nepotřebujeme a nechceme ve složení naší kosmetiky. Opět nemusí to být pravidlo.

Já vás chápu, ne vždy jde koupit něco v tuhé podobě a někdy nám to prostě nevyhovuje. Tak se pojďme podívat na složky, kterým se za každou cenu vyhnout, když už chci sáhnout po něčem tekutém.

Budu se věnovat jen těm základním, které jsou opravdu velké NENE a mohou být opravdu nebezpečné při delším užívání. Mohou vyvolávat alergie, vyrážky a pro citlivé osoby být opravdu noční můrou v podobě kontaktních alergií. Již existují různé studie na mnohé tyto nebezpečné jedovaté látky o tom jak mohou narušit lidské zdraví, hormonální systém, reprodukci, funkci jater a mnoho dalších nežádoucích účinků.

Počet povolených látek v kosmetice sahá do tisíců (někde se uvádí 30 000) a velké množství z nich nebylo vůbec testováno. Natož jejich kombinace.

 

 

Například velice hojně užívaný konzervant i v "přírodních" produktech:

METHYLISOTHIAZOLINONE - velice škodlivý konzervant, extrémně dráždivý k pokožce. Použití v krémech a bezoplachových přípravcích již bylo v EU zakázáno. V oplachové kosmetice se však vyskytovat může. Prací prášky, šampóny, pěny do koupele atd. Vyhněte se mu obloukem.

TRICLOSAN - velice nebezpečný konzervant, který je hormonálním disruptorem a narušuje funkci štítné žlázy. V USA zakázaný od roku 2016. Vyhněte se mu ještě větším obloukem.

SLS A SLES - SODIUM LAURETH/LAURYL SULFATE - pěnidla, najdete převážně v šampónech, zubních pastách a pěnách do koupele. Mohou vyvolávat alergie a dráždit pokožku.

PARFUM (FRAGRANCE) - za tímto slovíčkem se může skrývat několik různých ingrediencí. Umělá vůně, která může vyvolávat alergické reakce nebo neznámý konzervant. 

PARABENY - konzervační látky, které mohou být hormonálními disruptory a mohou být karcinogenní. Poznáte je podle předpon - methyl, ethyl, propyl, isopropyl, butyl a isobutyl.

FTALÁTY - DEP, DBP - velmi kontroverzní složka, která má za úkol především fixovat vůně. Mohou se tedy vyskytovat v umělých parfémech a nemusí být ve složení uvedeny, jelikož jsou jejich součástí. 2 druhy jsou již v Evropě zakázané a to DEHP (2-diethylhexylftalát) a DBP (dibutylftalát). Pozor ale na parfémy, laky na vlasy, šampóny a jinou kosmetiku.

ALUMINUM - hliník převážně v deodorantu, opalovacím krému, laku na nehty a lesku na rty atd. Některé studie ukazují, že zvýšené vystavování se hliníku může vést ke alzheimerově chorobě, existuje souvislost mezi hliníkem a rakovinou prsu a další...Jediný, který je v pořádku je Aluminum Hydroxide.

FLUOR - je pro lidský organismus potřebný, ale ve velkém množství zároveň škodlivý.  V dnešní době kdy fluor je obsažen i v kohoutkové vodě a dětských zubních pastách je opravdu jednoduché se jím předávkovat. Takzvaná fluoróza je onemocnění z velkého nadbytku fluoru v těle. Fluor se usazuje v kostech a může způsobovat osteoporózu, můžete cítit zatuhlost v kloubech, výrůstky na kostech, rychlejší stárnutí a zvýšené riziko onemocnění rakovinou. V zubní pastě je to naprosto zbytečná složka a nemá žádný efekt.

A další a další... Silikony s příponami – silicon, -cone, -silanol, -silane, -siloxane, PEG a PPG, DEA, MEA a TEA, BHA a BHT, Formaldehyd a tak dále.

Tohle je opravdu jen pár z těch nejškodlivějších chemikálií, existuje jich mnohem více. Jako návod při čtení složení vám může pomoci encyklopedie Biooo.cz  nebo web složení-kosmetiky.cz. Co je ještě důležité zmínit je, že tyto látky nejsou přirozeně odbouratelné v přírodě. Je možné, že si koupíte něco co vám nebude dělat potíže (prozatím), ale životnímu prostředí to teda opravdu neprospívá. Vypouštět chemikálie dolů do potrubí je další faktor, nad kterým je třeba se zamyslet. Kontaminace odpadních vod a odpadů působí negativně na živé organismy. A to, že vám něco viditelně nedělá teď problémy neznamená, že se v budoucnu něco neprojeví. 

No a další důležitý faktor je víra. Věřit slepě výrobcům a pravidlům přírodní kosmetiky, které někdo nastavuje. Většina konvenční "přírodní", "bio" kosmetiky obsahuje nějaké složky, které jsou sice v přírodní kosmetice povolené používat, ale s přírodou nemají nic společného a mohou být zdraví škodlivé. Já vím, není lepší nevědět? Chápu vaši frustraci. Taky neznám nazpaměť všechny škodlivé složky a někdy tápu, třeba při výběru krému s vodní složkou, ale řídím se pravidlem méně je více a googlím, informuji se a pak se rozhoduji co je pro mě přijatelné a co ne.

Tak a teď hurá na čtení složení přípravků ve vaší domácnosti, no nezávidím vám. Mám to pár let už za sebou. Jediné co u mě doma najdete je lak na vlasy, bez kterého se někdy neobejdu, to se přiznám bez mučení. Ale jinak nic, všechno jedu už dávno podle pravidel non-toxic. Ale taky zastávám heslo nic se nemá přehánět a všeho s mírou. Takže i v mých mýdlech najdete (méně jak 1 %) některých barviv ne úplně přírodních (ultramarín nebo minerální oxidy), ale to je přesně o tom, co každý z nás preferuje a jak to má nastavené. Já se snažím o netoxický styl života a vím, že si můžu dovolit pár malých odchylek v podobě laku na vlasy párkrát do měsíce a trošku barviva v mýdle sem tam a někdy i sklenku vína, aby se z toho člověk nezbláznil :))).

Udělejte to správné rozhodnutí při výběru kosmetiky pro sebe, vaši rodinu a naši planetu.

Lucka z LuNatura

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.