Jak se starat o pleť

Krásný voňavý den,

v tomto článku si povíme něco málo o tom, jak se starat o pleť obličeje a dekoltu, jak důležitá je hydratace a jak používat bezvodou kosmetiku. Ale hlavně se budeme věnovat maskám a peelingu.

Každá pleť a nejvíce ta zrající potřebuje sem tam trošku více péče než každodenní umytí, krém nebo sérum. Hlavní je hydratace a to speciálně v létě. V zimě, když jdete na sjezdovku nebo ven a mrzne, tak nechcete moc vody na obličeji. Hrozí pak omrzliny.

V létě je skvělý lehký denní krém (vybírejte přírodní bez škodlivých konzervantů) a na noc hydratační sérum nebo olejové sérum spolu s hydrolátem. Nejdříve si obličej umytý mýdlem postříkáte hydrolátem (květovou vodou) a pak ještě do vlhké pokožky nanesete hydratační sérum Růžový nektar společně s kapkou nějakého oleje nebo olejového séra (argan, jojoba, mandlový...).

V zimě jsou skvělá naše šlehaná másla společně s trochou hydrolátu. Hydratace je důležitá pro všechny typy pleti aby byla zdravá, jemná a bez problémů jako je akné, šupinky nebo hluboké vrásky. Pod takové krémy, které jsou takzvaně bezvodé vždy použijte kvalitní hydrolát. Samotný olej nebo rostlinné máslo totiž nehydratují pleť.

Co naše pleť také jednou za čas potřebuje je očista, detoxikace a jemný peeling . Aby se mohly obnovit kožní buňky a stáhnout póry.

V LuNatuře si zakládáme na čistě přírodních produktech a proto víme, že to nejlepší z přírody si lze jednoduše vyrobit doma. Například masku z jílu a hydrolátu nebo peeling ze soli či cukru. Pojďme se na toto téma podívat trošku zblízka. Začneme jíly.

 

Co to vlastně jíly jsou a proč jsou tak prospěšné pro naši pleť a vlasy?

Jíl je přírodní prášková zemina bohatá na minerály (křemík, vápník, draslík, hořčík, zinek, železo, mangan, titan atd.), stopové prvky a další cenné látky prospěšné pro pokožku. Naleziště jílů najdete po celém světě, vznikají sedimentací či zvětráváním vyvřelých hornin.

 

Jíly v kosmetice používáme zejména jako masky na obličej, dekolt nebo do koupele. Najdete je samozřejmě v našich mýdlech, jelikož mýdlo s jílem je jedno z těch nejlepších. Krásně pak pění, čistí a déle si udrží vůni.

Pojďme se podívat na různé druhy jílů.

 

Bentonitový jíl – těží se v USA ve státě Wyoming a používali ho již aztéčtí indiáni.

Po smíchání s vodou funguje jíl jako houba a natáhne tak na sebe všechny toxiny a nečistoty. Pomáhá stahovat rozšířené póry, odstraňuje zbytky kosmetických produktů z pleti, absorbuje nadbytečný kožní maz, takže je vhodný zejména pro mastnou a aknózní pleť. Při ekzémech a vyrážkách může pomoci zmírnit svědění a odstraňuje na kůži infekci a zánět. Skvěle detoxikuje. U nás ho najdete v mýdlech Mrtvé moře a Černý uhel.

 

Marocký jíl (Rhassoul, Ghassaoul) – nachází se na jediném místě na světě a to v Maroku v údolí pohoří Atlas. Tento jíl pomáhá redukovat akné a zlepšuje elasticitu pleti. Kromě toho také pomáhá pleť zjemňovat a hydratovat, sjednocuje tón a texturu a zbavuje nadbytečného mazu. U nás ho najdete v Pivním mýdle.

 

Bílý jíl (Kaolin) – má velmi univerzální využití a je vhodný i pro citlivou pleť. Šetrně zbavuje nečistot, zklidňuje a zmatňuje pleť. Pomáhá při léčení lupénky, ekzémů a akné. Pleť regeneruje a navrací jí pružnost a elasticitu. U nás ho najdete ve spoustě mýdel jako je Měsíčkové, Levandulové, Heřmánkové, Divoká levandule, Aloe vera a další.

  

Žlutý jíl – vhodný pro všechny typy pleti, především smíšenou a mastnou. Absorbuje přebytečný maz a stahuje póry. Blahodárně působí na problematickou pleť, kterou mírně stáhne a detoxikuje. Najdete v mýdle Mořský příboj.

 

Zelený francouzský jíl – vhodný pro všechny typy pleti, zejména mastnou a aknózní. Šetrně odstraňuje nečistoty, odumřelé buňky a redukuji kožní maz. Zlepšuje cirkulaci krve a pleti dodává jemnost a hebkost. Najdete jej v mýdle Aloe vera, Kopřivové a Konopné.

 

Červený jíl – se hodí spíše pro normální a mastnou pleť. Dokonale ji vyčistí, osvěží a stáhne roztažené kožní póry. Svoji barvu získal z oxidů železa a mědi. Je vhodný i na vrásky a zralou pleť. Najdete jej v mýdle Solňák himalájský.

 

Růžový jíl – dokonale vyčistí, vyhladí a detoxikuje. Je vhodný na citlivou, zralou a suchou pleť.  Absorbuje přebytečný maz, regeneruje pokožku, vypíná a rozjasňuje. Odstraňuje nečistoty a odumřelé buňky. Najdete jej v mýdle Rozkvetlá zahrada, Půlnoční růže, Hedvábné pohlazení a v Solném mýdle.

 

Kambrický modrý jíl – vhodný na všechny typy pokožky, obzvláště na problematickou s ekzémem, seboreou či lupy.

 

 

 

Jak si tedy doma připravit masku z jílu?

Já masky miluju a hlavně v létě ve vysokých teplotách jsou velmi prospěšné. Stáhnou vaše póry a zbaví pleť přebytečného mazu. Vyberte si jíl pro vaši pokožku a postupujte dle návodu níže.

Smíchejte lžíci jílu, který máte doma s  hydrolátem a nanesete na pleť a dekolt. Nechte zaschnout cca 10 minut a opláchnete. Masku si ale můžete vylepšit o spoustu dalších skvělých přísad jako je například med, aloe vera juice, bahno z mrtvého moře, kurkumu nebo i kapku oleje (mandlový, jojobový, arganový…) pro zvláčňující účinek.

Dále na mastnou pleť je vhodné aktivní uhlí, prášek z moringy či nimby. Na normální a suchou pak například prášek z růžových listů nebo kefír. Výborná je taky káva a kapsle probiotik nebo vitamínu C.

Masku provádíme alespoň 1x do týdne, u problematické pleti i 2x do týdne. Pozor, nenechávejte působit dlouho, speciálně u vysoce čistících jílů jako bentonit, pleť je pak opravdu vycuclá a zarudlá. Zeptejte se mě jak to vím :)

 

Peeling obličeje a dekoltu nebo celého těla.

Jednoduše si doma namícháte i cukrový nebo solný peeling. Výborný je i peeling z kávové sedliny. Opět se fantazii meze nekladou. Přidat můžete oleje na zjemnění, ovesné vločky, med, jogurt atd.

Solný peeling je výborný na mastnou pleť. Cukrový například s medem a banánem zas na suchou pleť.

Na omytý obličej (nejlépe naším mýdlem) naneste peeling, vždy nanášejte na vlhkou pleť nebo v kombinaci s hydrolátem. Masírujte jemně zhruba 1-2 minuty a opakujte 1x-3x týdně. Zde neplatí čím více tím lépe. Zbytečně byste mohli pleť podráždit přílišným obrušováním. Ale je potřeba se zbavit odumřelých buněk a nečistot a zamezit tak dalšímu vývoji bakterií. Peeling prokrví pokožku a zabrání ucpávání pórů a tvorbě akné. Urychluje proces regenerace pleti a tvorbu nových buněk. Pleť krásně vyhladí a rozjasní.

Takto můžete provádět peeling celého těla. Směs můžete nechat vždy ještě 5 min působit na obličeji než ji opláchnete. Peeling neprovádějte pokud máte zanícené pupínky, ekzém nebo vysoce citlivou pleť. Domácí peelingy jsou ekologické a šetří vaši peněženku.

U nás najdete několik peelingových mýdel, které můžete použít na celé tělo i na obličej. Jsou to Pemza peeling, Kafe Latte, Solná mýdla a Solňák himálajský. A nebo si kávový peeling můžete pořídit u nás zde.

Doufám, že článek je pro vás přínosem a vyzkoušíte si doma udělat masku nebo peeling. Vaše pleť vám poděkuje!

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.