Eko praní

Hezký voňavý den, 

v dnešní uspěchané době, kdy prádlo jen hodíme do automatické pračky, nalejeme navoňaný konvenční prášek na praní, zmáčkneme čudlík a je hotovo, málo kdo z nás myslí na přírodu a zamyslí se, co je vlastně obsaženo v tom převoněném prášku a aviváži.

 

Nahlédněme trošku do historie, kdy se prádlo pralo v ruce, tlouklo holemi a máchalo v potoce. Nebo o něco později, kdy se pralo na valše. Lidé tehdy prali jen ve vodě a k odstranění skvrn jim postačila hlína nebo mydlice lékařská. Celá staletí také k praní pomáhala soda a popel. Prací mýdlo se začalo používat až v 19. století. K jeho výrobě se používal zvířecí tuk, soda, popel a moč. Do první světové války si ho ženy doma vyráběly samy. Po válce, kdy nebylo dostatek tuků, byl vyroben první syntetický prášek. V 50. letech pak přisel na trh první tekutý prostředek na praní a v 60. letech odstraňovač skvrn.

 

Takto šel čas až po dnešní prací přípravky, které jsou hazardem pro nás i pro naši planetu!

Vyskytují se v nich totiž chemické látky nerozložitelné v přírodě a vysoce toxické.

 

Nevadí nám, že pereme prádlo v derivátech ropných látek, nešetrných konzervantech, bělidlech na bázi chlóru a umělých parfémech atd. (to je na samostatný článek) a pak to celý den nosíme na sobě, večer do toho uleháme. Hlavně, že to pěkně voní.

Fakt, že přibývá lidí s kontaktními alergiemi také není náhoda. Chemické látky se vynalézají pořád nové a mnohem agresivnější. Mohou kumulovat ve vodních organizmech a negativně ovlivnit celý vodní ekosystém. Naší pokožkou také může prosáknout 60 - 100 % všech těchto škodlivých chemikálií.

 

Trápí vás atopický ekzém nebo jiné kožní neduhy? Základem je eko praní a přírodní mýdlo ve sprše. Nechci tu tvrdit, že ekzém vám to vyléčí, ale je to jeden z nezbytných kroků k jeho zlepšení nebo vymizení.

 

Představte si kolik kilogramů nebezpečné chemie ročně vypustíte do kanalizace používáním konvenčních pracích prostředků a drogerie. Tato chemie ničí veškeré prospěšné bakterie a mikroorganizmy, které by měly rozkládat odpad v kanalizaci. Díky tomu se všechny odpady v kanalizaci mění na nebezpečné toxiny, které prosakují do půdy a do podzemních vod. A na té stejné půdě pak pěstujeme zeleninu a ovoce nebo obiloviny, které konzumujeme a nazýváme je organickými potravinami, protože jsem přesvědčeni o tom jak nebyly nijak chemicky ošetřeny. Je to celý koloběh, nad kterým je důležité se zamyslet a postupně se snažit přecházet na netoxickou domácnost.

 

 

Jak tedy prát EKO a s čistým svědomím?

 

V dnešní době si bohužel nestačí koupit v obchodě prací prostředek z reklamy s nápisem EKO / BIO. Spousta povolených složek v těchto prostředcích většinou také nemá s přírodou nic moc společného.

Je potřeba se začít zajímat o složení a co jednotlivé složky znamenají a co je škodlivé a co ne. Nebojte, není to až taková věda a udělala jsem ten průzkum za vás.

 

Základem čistého eko praní je prací mýdlo, z kterého se strouhají mýdlové vločky a také si z nich můžete vyrobit prací sliz.

Naše mýdlové vločky, kostka na praní a kostka na nádobí obsahují citrát a francouzský jíl na odstranění skvrn.

Citrát funguje jako změkčovač vody stejně jako prací soda. Ta kromě změkčení prádla i dezinfikuje, odmašťuje a odstraňuje skvrny.

 

A jak fungují rostlinná mýdla na praní?

 

Rostlinná mýdla mají jednu vynikající vlastnost a to, že po použití ihned reagují s vodním kamenem a vznikne tzv. “vápenaté mýdlo”. Tím je neutralizován vliv mýdla na vodní organizmy. Toto mýdlo je následně mikroorganizmy zcela rozloženo na oxid uhličitý a vodu. Použití rostlinného mýdla na praní je tedy EKOLOGICKÉ A ŠETRNÉ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.

 

Přírodní mýdlo vyrobené za pomocí rostlinných olejů a hydroxidu sodného je šetrným tenzidem. Konzervanty není potřeba používat a parfemaci zvolíme přírodní a to esenciální oleje. Šetrným bělidlem je perkarbonát sodný. Tuhé mýdlo na praní se doporučuje kokosové, má vyšší prací účinek než olivové například.

 

Zde pár receptů jak na to:

 

Na výrobu eko prášku smícháme 100 g mýdlových vloček (pomletých najemno) a 200 g prací sody. Dávkování je 10 g na 1 kg barevného prádla. To jsou asi 2 polévkové lžíce. Sypat jej můžete buď přímo do bubnu pračky nebo do přihrádky.

 

Na praní bílého prádla se přidává PERKARBONÁT SODNÝ. Je to ekologická látka, biologicky odbouratelná a vhodná i pro alergiky. Během praní se rozkládá na sodu a peroxid, který způsobuje bělení a dezinfikuje. Aktivuje se ale až při teplotě 60 °C. Pro praní bílého prádla pod 60 °C se přidává TAED, aktivátor perkarbonátu. Přidává se ho 5 %, ale může se použít jen na bílé prádlo. Na rozdíl od perkarbonátu, který můžete přidat trochu i do barevného prádla.

 

Prací sodu, perkarbonát i TAED dnes seženete v každém bezobalovém obchodě.

 

 

Mýdlový sliz – 200 g rozemletých vloček v mixéru smícháme s 200 g prací sody a zalijeme 1 litrem horké vody. Mícháme, dokud se nerozpustí, mixujeme ponorným mixérem. Po vychladnutí dolijeme 10 l studené vody a necháme odpočinout. Směs se změní na sliz. Na 1 pračku prádla používáme cca 200 - 250 ml slizu přímo do bubnu pračky. Lze jej použít při všech teplotách i na ruční praní, je levný a ekologický.

 

Pokud máte skvrny na prádle můžete použít naši kostku na skvrny. Obsahuje stejně jako vločky francouzský jíl na skvrny. Prádlo stačí namočit a předeprat mýdlem. Odmáčet silně znečištěné prádlo můžete i ve vločkách a perkarbonátu.

 

Aviváž – BÍLÝ OCET 10% – přímo do přihrádky na aviváž (seženeš v bezobalu)

       - ROZTOK KYSELINY CITRÓNOVÉ – čím tvrdší voda, tím vyšší koncentrace.

               10 - 20% roztok kyseliny a destilované vody

                (10% = 900 g vody a 100 g kys. citrónové)

 

 

Aviváž je jedna z věcí, která je naprosto nepotřebná při praní prádla. Používáme ji jen ze zvyku. Při praní se používá jen pro vůni a jako změkčovadlo. Prádlo prané v ekologickém prášku jemně voní a měkké je dostatečně. Aviváž lze jednoduše nahradit bílým octem, který vypláchne zbytky pracího prostředku z prádla a pomáhá navíc vyčistit pračku.

Na jedno praní stačí pár polévkových lžic. Octového zápachu se bát nemusíte, máchání ho spolehlivě odstraní.

Pro ovonění prádla můžete přidat polštářek s bylinkami nebo esenciálními oleji do skříně nebo nakapat EO na vlněné koule přímo do sušičky. Doporučuji po vysušení prádla nakapat EO na koule a zapnout znovu na cyklus provzdušnění. Vysokou teplotu a dlouhý cyklus sušičky éterické oleje většinou nepřežijí.

 

Dávkování mýdlových vloček a prací sody se může lišit podle tvrdosti vaší vody, teploty praní, stupně znečištění prádla, ale také podle typu pračky. Každý si musí svůj nej poměr vysledovat sám. Sodu i vločky můžete přidávat a ubírat podle vaší potřeby. Suroviny si můžete smíchat do jedné nádoby nebo dávkovat zvlášť podle potřeby, což mi přijde jako rozumnější alternativa.

 

Pokud jste dlouho používali konvenční prášek na praní a chcete přejít na netoxické praní doporučuji předtím vyčistit pračku. Stačí použít roztok bílý ocet 10% a voda 1:3 (nebo roztok kyseliny citrónové), nalít do všech přihrádek a do bubnu pračky (cca 2 litry) a 200 g prací sody nasypat do přihrádky na prášek a spustit na nejdelší možný program na vysokou teplotu (moderní pračky na začátku programu vodu odčerpávají, proto je dobré ocet přidat do bubnu před tím než pračka začne napouštět vodu). Ještě můžete pračku před mácháním zastavit a nechat vodu stát v bubnu několik hodin. Pak nechat cyklus dojít a hlavně vždy po praní nechávat otevřená dvířka pračky pro prevenci růstu plísní.

 

Doufám, že tento článek vám bude přínosem v přechodu na netoxické a šetrné praní a to nejen pro vás, ale i pro přírodu.

 

Mějte krásný každý den!

 

Lucka z LuNatura

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.